Hout buigen

Een houten plank rond buigen zonder dat deze breekt kan op verschillende manieren. De constructie van gebogen hout is zelfs sterker omdat de krachten beter verdeeld worden over een ronde plank:

  • stoombuigen

  • rond lamineren

  • rond zagen of schaven

Rond buigen met stoom

Een plank onder druk stomen maakt de houtcellen week zodat deze bij het rond buigen van het hout een nieuwe vorm aan kunnen nemen zonder dat ze breken. Een houten plank heeft een geheugen, de cellen willen altijd weer terug naar de originele vorm. Tijdens het stoombuigen krijgt het geheugen van de houtcel een reset waardoor de gedroogde plank in de nieuwe vorm blijft staan zonder dat er druk op staat.
Stoombuigen wordt veel gebruikt bij planken of latten. Voordelen van stoombuigen zijn dat de plank massief blijft zodat de nerf intact blijft en dat er weinig restafval is. Een nadeel is dat deze techniek vrij arbeidsintensief is.

Hout stoombuigen

Rond buigen door te lamineren

Hout buigen met lamineren

Lamineren houdt in dat er dunne laagjes hout op elkaar gelijmd worden. Een dun plankje buigt makkelijker rond dan een dikke plank. Op een mal worden de plankjes van 4 mm op elkaar geplakt. Bij een rechte plank zijn alle laagjes hout even lang, maar bij een gebogen plank is het laagje dat de buitenbocht maakt veel langer dan het laagje dat de binnenbocht maakt. De lijm hecht de laagjes aan elkaar waardoor het hout niet meer terug kan naar de rechte vorm. Lijfhout gebruikt hiervoor watervaste twee componenten lijm die sterker is dan de houtnerf zelf.
Lamineren wordt veel gebruikt bij balken. Een voordeel van rond lamineren is dat het een sterke balk oplevert omdat de nerven van de verschillende laagjes in een andere richting lopen. Nadelen zijn dat de nerf door de verschillende laagjes onderbroken wordt en dat er veel zaagafval is (bij het zagen van een plankje van 4mm dik verdwijnt er 6mm hout in de vorm van zaagsel).

ROND ZAGEN EN SCHAVEN

Hout schaven hol bol
Ambachtelijk houtbewerken wil nog niet zeggen dat er geen gebruik gemaakt wordt van machines zoals een cirkelzaag

Zagen en schaven maakt het hout wel rond maar het is geen vorm van buigen. De rechte plank wordt in een ronde vorm gezaagd. Deze constructie is minder sterk omdat de nerf niet mee loopt met de vorm. Lijfhout gaat zo veel mogelijk op zoek naar planken waar een kromgegroeide nerf in zit, zodat de vorm van de plank de nerf volgt.

Rond zagen en schaven wordt veel gebruikt bij kleinere stukken. Het voordeel is dat deze techniek het minst arbeidsintensief is. Nadelen zijn dat het minder sterk is en dat er veel restafval is.

Technieken uit de botenbouw

Omdat Lijfhout met massief hout werkt en technieken uit de botenbouw gebruikt zijn de producten sterk, solide en duurzaam. Naast technieken zoals stoombuigen en lamineren worden er ook andere technieken gebruikt die hun oorsprong vinden in de botenbouw.

iepen-eiken-mahonie-essen-populier-teak

Een goede houtverbinding maken is arbeidsintensief maar levert een veel sterkere las op. Lijfhout werkt met ambachtelijke verbindingen, zoals zwaluwstaart, halfhouts, pen-gat, messing-groef, groef-veer, lip- en haaklas. De verbinding zelf absorbeert de kracht al, lijm is enkel nodig om de boel bij elkaar te houden. Natuurlijk werkt Lijfhout ook met moderne technieken zoals een lamellenfrees.

Zwaluwstaart, halfhouts, pen-gat, messing-groef, groef-veer, lip- en haaklas

Hout is duurzaam en blijft mooi, mits het goed behandeld en onderhouden wordt. Buitenproducten worden behandeld met twaalf lagen Epifanes transparante botenlak. Voor binnenproducten zijn acht lagen voldoende, er kan gekozen worden voor een hoogglans of eiglans finish. Botenlak is de beste manier om het hout te beschermen.
Als alternatief kan het hout behandeld worden met lijnolie. Het is een natuurproduct en het is veel minder arbeidsintensief. Het hout beschadigt sneller, maar lichte beschadigingen zijn gemakkelijk zelf te herstellen. Behandeling met lijnolie moet regelmatig opnieuw gedaan worden, maar dat gaat heel snel en iedereen kan het zelf doen.