Onzichtbaar schroeven met een houtprop

Schroeven geven een sterke verbinding, maar al die glimmende kopjes in het hout zijn niet zo mooi. Deze kun je verstoppen achter een houtprop.

Vroeger werd er een gat in de plank en de balk daarachter geboord en daar werd een houten pen doorheen geslagen. De pen werd gelijk gemaakt met het oppervlak van de plank. Mooi maar je kunt de plank niet zo stevig aandrukken als met een schroef. Een moderne oplossing die veel gebruikt wordt in de botenbouw is het combineren van de schroef met een prop. Deze methode is strak, sterk en lijkt op een ambachtelijke pen.

Hoe ga je te werk?

Boor een gaatje iets groter dan de schroefdikte in de plank.

Boor vervolgens met een schroefverzinkboor een gat, wat iets groter is dan de kop van de schroef, in de plank. Boor niet volledig door, 3 mm diep is al genoeg.

Schroef de plank vast aan de balk.

Met een proppenboor snijd je proppen uit een stukje restplank. Let er op dat de nerven lijken op die van de plank.

Doop de prop in een plasje houtlijm en plaats deze in het gat boven de schroef.

Er zijn timmermannen die de nerf van de prop mee laten lopen met de nerf van het hout, zodat de prop minder opvalt. De prop blijft zichtbaar omdat de nerf nooit helemaal door loopt. Anderen vinden dat een prop die toch zichtbaar is, extra op mag vallen omdat dit ambacht uitstraalt. Zij plaatsen de nerf van de prop dwars op de nerf van de plank. Ik ben van mening dat ‘ad random’ er het meest natuurlijk uit ziet.

Sla de prop met een houten hamer goed in het gat.

Wacht tot de lijm droog is en steek de prop voorzichtig met een scherpe beitel af, zodat deze niet splintert.

Schuur de prop gelijk aan het oppervlak van de plank.

Wanneer je het geheel weer wilt loshalen, verwijder je de prop met een klein beiteltje.

Succes met deze nieuwe manier van verbindingen maken.

Mon, 21 June